Pälsvård

 

 

 

 

 

 

 

Pälsvård.

 

 

Affenpinscher är en ras som ska trimmas, en konst som givetvis inte är så lätt innan man är van och erfaren. Många lämnar bort sin hund för pälsvård medan andra lär sig hur man ska göra själva.

 

En Affenpinscher ska trimmas med regelbundenhet, ca två gånger per år. Ställer du ut din hund måste du trimma oftare.

 

När din valp är runt fyra månader så plockas valppälsen bort på hela kroppen och benen. Även huvudet ska trimmas men många väljer att klippa. Vid trimning så blir pälsen strävare men det tar längre tid innan den växer ut.

Texten nedan har jag fått kopiera från Kristina Gunnarsdotter. En bra och samanfattande text om hur du kan tänka när du trimmar din Affenpinscher.

 

Huvudet ska vara runt från alla håll, även framifrån. Klipp runt på sidorna. Behåll mycket hår på kinder och tinning. Panna och ansikte ska också ge ett runt intryck, kamma fram och klipp runt.

 

Plocka eller raka öronen, ungefär halva örat. Klipp kanten på örsnibben så att den blir spetsig. Jämna till hår som är kvar längst ner på öronen så att det stämmer och fyller ut övrigt huvudhår.

 

Ögonbrynsspetsen och mustaschspetsen kan kammas fram och rundas av till samma längd. Klipp en trekant mot nosryggen. Ögonen ska synas - glittra. Klipp inte nosryggen, då kommer nosen att se lång ut.

 

Nosen ska vara kort men inte så kort som en griffon. Affenpinscher ska ha mycket mer hår på kinder och panna än griffon. Affenpinscher ska helst ha ett imponerande skägg. Svansen plockar jag som en terrier, tjockare vid basen och avsmalnande (klipper av med urtunningssax). Affenpinscher passar i svans. Den är oftast kort och bärs för det mesta glatt över ryggen. Kamma underull ofta så blir hunden svartare. Affenpinscher visas i mer päls än till exempel schnauzer.

 

Affenpinscher utvecklas långsamt och har mycket litet huvud och kropp innan dom är färdiga, vid cirka 2 års ålder. De ska de ha mer päls fram än bak, när pälsen vuxit ut.

 

För att att hunden ska ge ett så kort intryck som möjligt klipps mycket kort i rumpan under svansen i virvlarna.

 

Plocka eller klipp baksidan av låret. Raka inte fram vinklar. De ska ha någon centimeter hår runt hela benet även bak. Affenpinscher ska ha kort hals. Spara krage och hår på fronten, jämna till, kamma underull. Plocka hunden smal på utsidan av överarm och lår. Det får inte se ut som den har ridbyxor eller att benen står innanför pälsen.

 

Under magen ska affenpinschern ha en ganska rak linje endast något uppdragen, ej djup och brant. Spara ett par-tre centimeter under magen så att hunden inte ser för luftig ut.

 

(Källa: Kristina Gunnarsdotter, Kennel Urax)

 

 

 

 

Copyright Calle © All Rights Reserved